Exaccofisc

EXF Online

Vennootschapsbelasting: Bijzondere Liquidatiereserve

« Terug

Bijzondere Liquidatiereserve

Wat is Liquidatiereserve?

Eind vorig jaar werd de liquidatiereserve in het leven geroepen, met de programmawet van 19 december 2014 (Belgisch Staatsblad 29 december 2014).

Deze liquidatiereserve laat toe om, onder bepaalde voorwaarden, opnieuw gebruik te kunnen maken van de verlaagde tarieven inzake roerende voorheffing als het neer komt op liquidatie van een vennootschap (10% roerende voorheffing) of uitkering van een dividend (in 2 stappen 15% roerende voorheffing). Dit in plaats van de huidige 25%!

Zo kan een ondernemer/aandeelhouder toch wat belasting besparen en KAN dit een handig middel zijn voor de optimalisatie van het vermogen van deze ondernemer.

 

Voor de juiste voorwaarden van de liquidatiereserve zie artikel hieromtrent.

 

 

Uitbreiding Liquidatiereserve?

Nu is er een nieuwe wet van toepassing dat deze liquidatiereserve uitbreidt met bijzondere voorwaarden. Deze zijn:

 

  • De gewone liquidatiereserve was pas van toepassing op de cijfers van vennootschappen die afsluiten vanaf 31 december 2014 of later. Deze bijzondere reserve laat deze regeling toe te passen op de cijfers van aanslagjaren 2013 en 2014;
  • De aanslag op deze bijzondere liquidatiereserve dient eerder te worden betaald i.p.v. verrekening met de aangifte vennootschapsbelasting, namelijk vóór 30 november 2015 (voor cijfers van aanslagjaar 2013) en vóór 30 november 2016 (voor cijfers van aanslagjaar 2014);
  • Deze bijzondere reserve wordt berekend op de nettowinst (of een deel ervan) van het gekozen aanslagjaar waarvan 10/100 moet worden betaald.
  • De jaarrekening van het gekozen boekjaar, of vennootschappen zonder jaarrekening plicht geldt de algemene vergadering, moet ten laatste neergelegd of gehouden zijn op 31 maart 2015.

Indien u hiervan wil genieten, reageer spoedig om deze regeling uit werken.

 

15-09-2015