Exaccofisc

EXF Online

BTW: BTW Kwartaalvoorschotten Afgeschaft!

« Terug

Het is definitief! In een onlangs gepubliceerd Koninklijk Besluit zijn kwartaalvoorschotten inzake de BTW niet meer verplicht.

Regeling tem 31 maart 2017:

Kwartaalaangevers moesten uiterlijk de 20ste van de tweede en de derde maand van ieder kwartaal een btw-voorschot betalen. Dit voorschot was in principe gelijk aan 1/3 van het btw-bedrag dat in het voorgaande kwartaal verschuldigd was. Deze voorschotten werden vervolgens verrekend met de effectief verschuldigde btw van het lopende kwartaal.

Werden deze voorschotten niet betaald, dan berekende de BTW hierop nalatigheidsintresten van 0,8% per maand van niet betaling.

 

Regeling vanaf 1 april 2017:

Vanaf 1 april 2017 worden de btw-kwartaalvoorschotten afgeschaft. Het laatste btw-voorschot moet derhalve uiterlijk 20 maart 2017 betaald worden. Voortaan moet men nog slechts ieder kwartaal de btw betalen die men ook effectief verschuldigd is na het einde van het kwartaal!

Let op! Kwartaalaangevers zullen voortaan wél uiterlijk 24 december een zgn. kerstvoorschot moeten betalen. Tot hier toe bestond deze verplichting enkel voor de maandaangevers.

 

Wat zijn de voor- en nadelen:

Voordelen zijn zeker en vast dat u minder druk in de nek zal voelen van de BTW-administratie als ondernemer, zowel financieel als administratief.

Een nadeel zou kunnen zijn dat u hierdoor als ondernemer niet voldoende gaat rekening houden met de spreiding van uw budget waardoor u op het einde van het kwartaal voor een gedwongen feit zal komen te staan met een hoge afrekening van een te betalen BTW-saldo tot gevolg.

Uiteraard indien u dit goed opvolgt of u hierin goed laat bijstaan kan deze regel meer in uw voordeel spelen dan ze tot last is.

Bron: KB en Indicator

 

01-03-2017