Exaccofisc

EXF Online

Aftrek autokosten en CO2 vanaf 2021

« Terug

Wat is er nieuw?

Gewijzigde CO2-waarde

Naar aanleiding van de dieselgate heeft de wetgever een strenger norm opgelegd bij het bepalen van de Co2 van een personenwagen.

T.e.m. 31/12/2020 kijkt men vanuit fiscaal oogpunt naar de NEDC-norm welke tot voor kort ook steeds geattesteerd werd via het overeenstemmingsattest van het voertuig.

Toch is men al enige tijd bezig deze attesten aan het bijwerken en aanvullen met een nieuwe norm genaamd WLTP. Deze WLTP-normering heeft een strenger kijk op de CO2-uitstoot waardoor het gemiddelde van elke wagen ook hoger uitvalt.

Vanaf 1 januari 2021 is er ook geen ontkomen meer aan en hanteert de fiscus deze nieuwe norm in functie van de berekening van zowel de voordelen alle aard uit een vennootschap als de aftrek van de autokosten in elke onderneming.

Bij vele wagens zal dit betekenen dat de fiscale aftrek hierdoor makkelijk nog eens met gemiddeld 10% daalt en het voordeel alle aard toeneemt.

Inwerkingtreding

Vanaf 1 januari 2021!

Voor alle personenwagens in een onderneming!

Juiste Co2-uitstoot gebruiken

Co2-uitstoot staat niet meer op het inschrijvingsbewijs, maar op het gelijkvormigheidsattest (COC – Certificate of Conformity) dat ten alle tijden in de wagen aanwezig dient te zijn.

De Co2-uitstoot normering kan worden afgelezen op dit attest als volgt:

  • Onder rubriek 49.1 = NEDC
  • Onder rubriek 49.4 = WLTP

Vanaf 2021 is het dus de normering inzake WLTP dat van toepassing is en meer bepaald de WLTP-waarden onder de vermelding gecombineerd.

Co2-uitsoot raadplegen

Ieder personenwagen in België ingeschreven kan voor deze normen online worden geraadpleegd op basis van het chassisnummer op de website van FOD Mobiliteit.

Deze kan men terugvinden op volgende link

Geef hier het chassisnummer in en klik op opvragen. Nadien krijg je de technische gegevens van deze personenwagen gepresenteerd waaronder de NEDC en WLTP waarden.

Deze gegevens bezorg je best onder vorm van een pdf-afdruk of printscreen aan je dossierbeheerder.

Formule berekening aftrek

Even ter herinnering schetsen wij ook kort de bepaling van de aftrek van autokosten die sinds 1 januari 2020 van toepassing is voor alle personenwagens in een onderneming met uitzondering van personenwagens in een eenmanszaak aangekocht, geleased, besteld of geleverd VOOR 1 januari 2018!

Formule:

120% – (0,5% x coëfficiënt brandstof x aantal gram Co2 per km)

Coëfficiënt Brandstof =

  • Diesel: 1,00
  • Benzine: 0,95
  • Aardgas en minder dan 12 fiscale PK: 0,90

Het bekomen percentage is dan de nieuwe aftek!

Hoewel, met een maximum van 100% aftrek en een minimum van 50%, tenzij de Co² uitstoot van de wagen groter is dan 200gr/km, dan steeds slechts 40% aftrekbaar!

Voor meer details van deze aftrekregeling zie ons nieuwsbericht inzake Aftrekbaarheid Autokosten 2020.

Voorbeelden

Impact van deze regeling wordt aangetoond in volgende voorbeelden:

BMW 1 Reeks – Diesel – 123 g/km (WLTP) vs (NEDC 105g/km) heeft volgende gevolgen:

  • 2020: 67% aftrekbaar
  • 2021: 58% aftrekbaar

Volkswagen Golf – Diesel – 133g/km (WLTP) vs (NEDC 116 g/km) heeft volgende gevolgen:

  • 2020: 62% aftrekbaar
  • 2021: 54% aftrekbaar

17-11-2020