Exaccofisc

EXF Online

Fiscaal Algemeen: Fiches 281.50

« Terug

FICHES 281.50

 

Elk kalenderjaar dient een ondernemer (vennootschap, zelfstandige, vrije beroeper, VZW,… ) voor 30 juni te voldoen aan de wettelijke verplichting inzake indienen van fiscale fiches met code 281.50.

 

Wat is dit precies? U moet een fiche 281.50 (laten) opmaken voor vergoedingen en voordelen die u toegekend heeft aan ‘derden’ voor wie die vergoedingen of voordelen al dan niet in België belastbare beroepsinkomsten zijn (art. 57, 1° WIB 92) .

Concreet betekent dit dat U moet aangeven bij de fiscus al wie van uw onderneming gedurende het voorbije jaar commissies, makelaarsvergoeding, handelskortingen, erelonen, vacatiegelden en/of voordelen alle aard ontvangen heeft.

Indien uw onderneming ook kosten heeft gedaan in functie van de verkrijger of vergoedingen hebben betaald aan sportbeoefenaars  en trainers vallen ook onder deze norm.

 

Welke beroepen? Algemeen  betreft dit  vergoedingen aan volgende beroepen:

  • Vrije Beroepen zoals: Notarissen, advocaten, landmeters, boekhouders, verplegers, dokters, gerechtsdeurwaarders, logopedist,… .
  • Makelaars: Verzekerings- en bankagenten, vastgoedmakelaars,…
  • Professionele sportbeoefenaars en trainers

 

Welke handelingen? Theoretisch dient u een fiche op te maken voor elke bovenvermelde vergoeding dat wordt uitgekeerd aan bovenvermeld beroep. Met daarbij de nadruk als volgt:

Commissies, makelaarslonen, gratificaties, … zijn vergoedingen voor diensten die voor de verkrijger, indien die belast wordt in de personenbelasting, fiscaal ‘winsten’ zijn (de verkrijger is bv. handelaar, aannemer, verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar,…).

Restorno’s zijn leverancierskortingen. (en dit voor alle leveranciers!)

Erelonen en vacatiegelden zijn vergoedingen die voor de verkrijger, indien die belast wordt in de personenbelasting, fiscaal ‘baten’ zijn (de verkrijger is bv. boekhouder, advocaat, notaris, consultant,

…).

Voordelen alle aard toegekend aan derden (klanten, leveranciers, zakenrelaties,… )

Kosten gedaan voor rekening van de verkrijger  zijn van toepassing wanneer de schuldenaar van de vergoedingen ook kosten heeft betaald die voor rekening van de dienstverrichter zijn (bv. verplaatsingskosten, administratieve kosten, …)

Het maakt daarbij niet uit of deze inkomsten belastbaar zijn in België of in buitenland.

 

‘Administratieve tolerantie’. De fiscus aanvaardt in afwijking van de wet dat er geen fiche opgemaakt hoeft te worden voor vergoedingen en voordelen die betaald werden aan een dienstverrichter die onderworpen is aan de Belgische Boekhoudwet én btw-conforme facturen moet opmaken.

Daarbovenop aanvaard de fiscus dat er geen fiches moeten worden opgesteld voor de volgende vergoedingen, voordelen of ten laste genomen kosten, ook al is de verkrijger niet aan de boekhoudwet onderworpen en/of heeft hij geen factuur opgesteld voor de vergoedingen :

  • Ten laste genomen of betaalde bedragen of verleende voordelen waarvan het totale bedrag of de totale waarde per verkrijger en per jaar 125,00 euro niet overschrijdt. Met ingang van 6 mei 2022 werd dit bedrag door middel van een wetgeving verhoogd en ligt dit nu vast op 250,00 EUR par jaar en per leverancier/begunstigde. Deze nieuwe regeling heeft betrekking op verrichtingen vanaf 1 januari 2021;
  • Handelsrestorno’s die rechtstreeks in mindering worden gebracht op de facturen betreffende de leveringen waarop de restorno’s betrekking hebben, wanneer die facturen, met die verminderingen, in de boeken worden ingeschreven;
  • Bepaalde bijzondere inkomsten die aan niet-inwoners worden betaald of toegekend en op fiches 281.30 moeten vermeld worden (prijzen, subsidies, onderhoudsuitkeringen, in België gedane verrichtingen van buitenlandse verzekeraars, inkomsten van podiumkunstenaars, inkomsten van sportbeoefenaars, …).

Onderscheid: Belgische eenmanszaak. Gaat het om een Belgische notaris, deurwaarder, advocaat of andere vrije beroeper  die werkt in een eenmanszaak, dan moet u nog altijd een fiche 281.50 opstellen. Weliswaar moeten deze een btw-conforme factuur opmaken, maar ze zijn als vrije beroepers niet onderworpen aan de Boekhoudwet. De tolerantie geldt m.a.w. niet.

Onderscheid: Belgische vennootschap. Gaat het om een Belgische notaris, deurwaarder of advocaat die in een vennootschap werkt, dan moet u in principe géén fiche meer opstellen, want die (btw-plichtige) vennootschap valt wél onder de Boekhoudwet.

Onderscheid: Buitenlanders. Gaat het om een buitenlandse notaris, deurwaarder of andere vrije beroeper, dan moet u ALTIJD een fiche opstellen. Onlangs heeft de minister dit nog bevestigd (parl. vr. nr. 8, Wouters, 22.10.2014) . Het onderscheid tussen een eenmanszaak of vennootschap is hier niet van belang, omdat buitenlandse vennootschappen niet onderworpen zijn aan de Belgische Boekhoudwet.

 

Concreet dienen  fiches 281.50 te worden opgemaakt indien voldaan aan volgende voorwaarden:

  • Vergoedingen op jaarbasis hoger dan 250,00 EUR
  • Toegekend aan een Belgische éénmanzaak met statuut als vrije beroeper, makelaar, commissionair, …
  • Toegekend aan een Belgische vennootschap met gelijkaardige activiteiten als vrij beroep, makelaar, commissionair,… zonder hiervan een BTW-conforme factuur te hebben ontvangen.
  • Toegekend aan een Buitenlandse onderneming (vennootschap of niet) met diezelfde activiteiten
  • Handelskortingen van leveranciers waarvoor een aparte creditnota ontvangen werd
  • Voordelen alle aard toegekend aan derden (klanten, leveranciers, zakenrelaties,… )
  • Vergoedingen aan sportbeoefenaars en sporttrainers die niet worden belast via de fiche 281.30

27-04-2022