Exaccofisc

EXF Online

BTW: BTW Vrijstellingsregeling vanaf 2016 naar 25.000,00 EUR

« Terug

De BTW-vrijstellingsregeling werd nog maar net verhoogd in 2014 van 5.580,00 EUR naar 15.000,00 EUR en er is alweer een wijziging. Ditmaal conform de Europese richtlijn naar 25.000,00 EUR en met ingang vanaf 1 januari 2016.

Korte schets vrijstellingsregeling: Elke zelfstandige ondernemer/vennootschap die een BTW-plichtige activiteit uitoefent, maar op jaarbasis niet meer dan 25.000,00 EUR omzet behaald exclusief BTW kan opteren om te worden vrijgesteld van de verplichting tot indiening van periodieke BTW-aangiften. Zo hoeft deze ondernemer geen BTW te betalen, maar kan hij uiteraard ook geen BTW-aftrekken. Dit kan positief zijn en zorgen voor vereenvoudiging van de boekhouding met minder kosten. De verplichting tot het indienen van een jaarlijkse BTW-listing blijft wel van toepassing voor deze vrijstellingsregeling!

 

De regeling nader toegelicht:

Jaaromzet exclusief btw? Dat is inderdaad het criterium. Wie op jaarbasis een omzet exclusief btw behaalt van niet meer dan die fameuze drempel, wordt voor de Btw een zgn. kleine ondernemer, tenzij hiervan uitdrukkelijk afstand gedaan wordt.

Let op! Deze regeling geldt niet voor wie in de bouw zit of m.a.w. voor wie werken in onroerende staat factureert.

Geen btw en geen btw-aangiftes meer! Dat is samengevat inderdaad het directe gevolg van kleine ondernemer te worden voor de Btw. U mag dan nl. geen btw meer aanrekenen op uw facturen én u moet als gevolg daarvan ook geen btw-aangiftes meer indienen. U wordt dan als het ware een beetje particulier…

Nota: U dient op uw factuur volgende regel te vermelden “Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van BTW”

Let op! De listing van uw Belgische btw-plichtige afnemers die elk jaar tegen eind maart ingediend moet worden, blijft wel verplicht.

Ook geen recht op aftrek meer! Dat is dan de keerzijde van de medaille. U moet zelf geen btw meer aanrekenen, maar u kunt de btw die u zelf betaalt aan leveranciers en dienstverrichters ook niet meer recupereren. Dat is dus mogelijk wel een serieuze streep door uw rekening!

Ook reeds afgetrokken btw te herzien! Dat komt er dan inderdaad nog eens bij. Heeft u de btw op machines, uw auto of camionette, kantoormateriaal, enz. in aftrek gebracht, dan moet u die ook corrigeren voor zover dit minder dan vijf jaar geleden is. Een beetje technisch inderdaad, maar wel van belang om te weten natuurlijk dat er een extra btw-kostenplaatje aan verbonden is…

Een keuze? Jawel! Valt u strikt genomen onder die kleineondernemersregeling, dan kunt u er m.a.w. steeds voor opteren om onder de gewone regeling te blijven vallen. U kiest dan m.a.w. voor het blijven indienen van btw-aangiftes en voor het behoud van uw btw-aftrek.

Deze vrijstellingsregeling wordt automatisch van toepassing voor ondernemingen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen tenzij u reageert voor 1 juni! Die ondernemingen zullen wel eerst nog een brief ontvangen van de BTW-administratie die hun op de hoogte stelt van deze wijziging. Hierbij kan het van cruciaal belang zijn dat U tijdig reageert, zo niet kunnen er mogelijk herzieningen van BTW op investeringen volgen.

Meer over de procedure of wat u concreet moet doen, vraag raad aan uw EXF-boekhouder.

 

02-01-2016