Exaccofisc

EXF Online

Nieuwe BTW Attestering 6% renovatiewerken

« Terug

Wat is er nieuw?

Nieuwe manier attestering 6% BTW bij renovatiewerken

Officieel zal vanaf 1 juli 2022 door iedere aannemer een nieuwe manier van attesteren inzake renovatiewerken van een woongebouw dat voldoet aan de voorwaarden om met 6% BTW te kunnen factureren van toepassing zijn.

Deze regeling mag echter al worden toegepast voor diezelfde werken vanaf 01/01/2022.

Dit is een wetgeving die eind 2021 werd beslist en treed dus op zeer korte termijn in werking. Om deze reden krijgen de ondernemers nog 6 maanden de tijd om hun administratie aan te passen.

Waarom deze nieuwe manier?

In de praktijk vergaten heel wat aannemers vaak het BTW-attest 6% aan hun klanten te bezorgen of vergat men dit verder op te volgen voor ontvangst. Daarnaast ging het om een niet-gestandaardiseerd attest waardoor de aannemer zelf notities diende te maken, al dan niet correct, en volgde hieromtrent nog veel discussie met de controlediensten in geval van een fiscale audit.

Daarom komt de afschaffing van deze attesteringsplicht als administratieve vereenvoudiging voor velen als geroepen.

Concrete Toepassing

Vanaf heden kan u renovatiewerken aan private woningen, die in aanmerking komen voor het verlaagd tarief, onmiddellijk met 6% btw factureren en krijgt de klant één maand tijd om de factuur te betwisten.

Het verplichte attest voor de toepassing van 6% btw wordt vervangen door de volgende standaardverklaring op de factuur:

Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.

Algemene voorwaarden 6% BTW

U kunt uw woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw woning is ouder dan 10 jaar.
  • Uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen.
  • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Opgelet: Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

Verwachtingen en vraagtekens toepassing

Deze wet werd gestemd op 27/12/2021 en geeft momenteel enkel de algemene lijnen bloot. Er zijn dus nog wat vraagtekens hoe dit nader dient te worden toegepast in de praktijk, zoals:

Welke werken precies?

Men verwijst hier naar renovatiewerken, maar dit aspect heeft een ruime opvatting. Kunnen zo bijvoorbeeld schilderwerken zonder echt iets te herstellen aanzien worden als renovatiewerken? Kan de tijdelijke bijzondere regeling inzake afbraak en heropbouw die loopt tot 31/12/2022, of de algemene regeling afbraak en heropbouw in de 32 steden en gemeenten waar dit 6% BTW tarief ook van toepassing is hier ook gebruik van maken?

Als wij de stappen van de wetgeving en de in het verleden gepubliceerde BTW-circulaires hieromtrent volgen kan men oordelen op toepassing van deze voorbeelden dat:

  • Schilderwerken wel van deze nieuwe attestering kunnen en zullen moeten gaan genieten als het gebouw waar de schilderwerken plaatsvinden voldoet aan de voorwaarden.
  • Afbraak en heropbouw zal niet van deze nieuwe manier kunnen genieten omdat dit een andere regelgeving betreft waarvoor ruimere verklaringen nodig zijn.

Gelden andere verklaringen nog?

Wenst u toch nog te blijven gebruik maken van de oude attestering 6% of wenst u deze verklaring op een andere manier over te brengen aan uw klant? In dit geval kunnen wij melden:

  • Omtrent de oude attesten is deze wetgeving wel duidelijk. Vanaf 01/07/2022 is het effectief de bedoeling dat u enkel en alleen gebruik maakt van deze nieuwe wettelijke vermelding op uw factuur aan uw klant. Dus vanaf deze datum zijn de oude attesten niet meer geldig!
  • Kan u deze nieuwe wettelijke vermelding elders meedelen en/of verklaren aan uw klant? Zoals in het aannemerscontract? Dit zijn details die nog niet nader werden gespecifieerd. De bedoeling van deze nieuwe wetgeving is niet alleen het nastreven van administratieve vereenvoudiging, maar ook juridische overeenstemming in geval van geschillen. Algemeen primeert het contract op de factuur in de juridische context, dus technisch gezien zou dit wel kunnen. Maar de bedoeling van deze vereenvoudiging is niet alleen intern, maar ook in functie van de fiscale administratie en de duidelijkheid van de boekhouding in geval van controle. De wetgeving primeert dan ook nog altijd boven een contract, dus met deze achtergrond is het ons advies om zeker altijd te streven naar de vermelding van deze nieuwe tekst op de factuur!

Er wordt verwacht dat de BTW-addministratie in de komende maanden hun interpretatie van deze wetgeving zal publiceren en hierbij ook meer in detail zal treden. Van zodra dit gebeurt, zullen wij dit nader toelichten!

Bronnen:

Belgisch Staatsblad

Confederatiebouw

FOD Financiën

20-01-2022