Exaccofisc

EXF Online

Vennootschapsbelasting: Verhoging Onvoldoende Voorafbetaling

« Terug

Anno 2018

 

Sinds jaar en dag kreeg elke vennootschap die winst maakte en geen of onvoldoende voorafbetalingen had uitgevoerd gedurende het boekjaar een verhoging in de vennootschapsbelasting van 2,25%.

Nu, met de hervorming van de vennootschapsbelasting die is ingegaan vanaf 1 januari 2018, verhoogt deze “boete” van 2,25% naar 6,75! (jaarlijks te indexeren)

Dit is een van de compenserende maatregelen om de belastinghervorming te financieren. Daarbij heeft de regering de voorwaarden zo opgemaakt dat praktisch elke vennootschap verplicht wordt om iets te gaan voorafbetalen gedurende het boekjaar, zo niet volgt steeds een verhoging.

 

Wat is dit precies? Voortaan moet u tijdig starten met voorafbetalen. Indien u nl. Wacht met voorafbetalen tot bijvoorbeeld het 3de kwartaal van elk boekjaar, dan zal u niet kunnen ontsnappen aan de boete van 6,75%, tenzij u 112,50% betaalt van de uiteindelijke verschuldigde belasting. Voor een boekjaar dat gelijkloopt met een kalenderjaar, zijn de uiterste betaaldata met de bijhorende belastingvoordelen:

Uiterste Betaaldatum Belastingvoordeel Eenmalige Voorafbetaling
10 april (VA 1) 9% 75%
10 juli (VA 2) 7,5% 90%
10 oktober (VA 3) 6% 112,50%
20 december (VA 4) 4,5% 150%

 

Tips:

  • Als u voldoende cash voorhanden heeft, dan is het voldoende om 75% van uw geraamde belasting vóór 10 april te storten! Probeer in ieder geval om minstens 25% op de eerste vervaldag te storten.
  • Om bedrijfseconomisch te werken raden wij een voorafbetalingsplan via de bank aan. Zo blijft u van uw reserves en spreidt u uw budget. De aflossing bij de bank is meestal over 12 maanden, ondertussen komen er nieuwe gelden binnen en blijft uw kapitaalkrachtig.
  • Voor eenmanszaken blijft het vermeerderingspercentage 2,25% (voor 2018)

 

Veranderingen? De regel waardoor er geen vermeerdering verschuldigd was als het bedrag lager was dan 0,5% van de belasting waarop ze berekend was of lager was dan 80,00 EUR, werd geschrapt.

 

Uitzondering! Deze regel is niet van toepassing voor startende vennootschappen die voldoen aan de omschrijving als kleine onderneming conform artikel 15, §1-6 Wetboek Vennootschappen en dit voor hun eerste 3 boekjaren. Ter herinnering, kleine onderneming conform art. 15 Wetboek Vennootschappen:

Volgens de nieuwe definitie zijn KMO’s vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar, niet meer dan 1 van de volgende 3 grenzen overschrijden:

  • Balanstotaal: maximum 4 500 000 EUR;
  • Jaaromzet (excl. BTW): maximum 9 000 000 EUR;
  • Jaargemiddelde van het personeelsbestand (terug te vinden in de DIMONA-databank): maximum 50 werknemers (uitgedrukt in voltijdse equivalenten). Deze grens werd niet uitgebreid.

Bronnen:

  • BIBF Teksten
  • Indicator
  • FHS Seminaries

04-03-2018