Exaccofisc

EXF Online

Fiscaal Algemeen: Aftrek Restaurantkosten

« Terug

U gaat eten met een klant, leveranciers, collega,… hoe best de kost inbrengen en aftrekken? U dient namelijk het beroepsmatig karakter aan te tonen:

Beroepsmatig? Kort gezegd komt het erop neer dat u aan uw controleur moet aantonen met wie u bent gaan tafelen en waarom. Een etentje op zondagmiddag met uw vrouw, uw kinderen en uw (schoon)ouders zal dus niet zo gauw als ‘beroepsmatig’ aanvaard worden door uw controleur…

Wat precies voorleggen? Noteer om te beginnen de naam van uw klant, leverancier, … met wie u bent gaan eten op de achterkant van uw btw-bonnetje, ticketje, Visa-afrekening, … Heeft u via mail afgesproken, dan kunt u ook het mailverkeer met bv. uw klant voorleggen alsook uw agenda waarin u de afspraak genoteerd heeft. Zet ook in uw mail en agenda waarover het onderhoud zal gaan. Al die elementen samen vormen op zich geen waterdicht bewijs, maar maken wel uw verhaal voldoende geloofwaardig. Denkt u echt, mijnheer de controleur, dat ik gisterenavond al die namen op die bonnetjes heb zitten schrijven?

Betalingsbewijs? Dat ook! Betaalt u met een kaart die gekoppeld is aan uw beroepsmatige rekening, leg dan ook de corresponderende Visa-afrekening of bankuittreksels voor aan uw controleur. Dat bewijst nl. dat u daar zeker geweest bent.

Meer zie uitspraak rechtbank Leuven 10 mei 2013.

03-02-2014